Pages - Menu

9 Temmuz 2014 Çarşamba

İlk Aşk - John Green

Konu ilişkiler oldu mu, Colin Singleton'ın tipi Katherine isimli kızlar… Ve konu Katherine isimli kızlar oldu mu, Colin her seferinde terk ediliyor. Tam sayı vermek gerekirse, on dokuz kere. Bir yol macerasına atılan, evden kilometrelerce uzaktaki bu anagram âşığı, hali harap, üstün zekâlı gencin cebinde on bin dolar, peşinde kana susamış bir yaban domuzu ve hemen yanında televizyon bağımlısı, şişman dostu vardır… Ama bir tane bile Katherine yoktur. Yarattığı formülle tüm romantik ilişkilerin geleceğini hesaplamayı uman Colin, Katherine Öngörülebilirliği Teoremi'ni ispatlamak için debelenmekte, tüm Terk Edilenler'in öcünü almanın ve sonunda kızı kapmanın peşindedir. 





Herkesin bayıldığı yazarı keşfe çıkma yolunda okuduğum ilk JG kitabı “İlk Aşk” oldu. Kitabın konusu, ilginç eğlenceli bir içerik vaat ediyor okuyucuya. Kahramanımız üstün zekâlı Colin.

Colin’in tam 19 adet Katherine adlı kız tarafından terk edilen ve bunun üzerine ilişkilerde hangi tarafın terk edeceğini (veya terk edileceğini) öngören bir teorem oluşturmaya karar verir.

Bugüne kadar çıktığı tüm kızların adının Katherine olması ise sadece tesadüf, bilinçli olarak özellikle Katherine’lerin peşinden koşmuş değil ama hal böyle olunca oturup da istatistik veya teorem geliştirmemek elde değil. Ben bile okurken oturup şöyle bir analiz yapmak istedim :))

19. Katherine tarafından terk edildiği gün üstün zekâlı kahramanımız bunalıma girer. İçine düştüğü bu aşk acısından çıkartacak yakın arkadaş Hasan ise anında olaya müdahale eder: Birlikte uzun yola çıkmaya karar verirler. Macera dolu bir tur anlayacağınız!

Uzun yol maceraları Arşidük Franz Ferdinand’ın mezar tabelasını gördükleri noktada sabitlik kazanıyor. Çünkü ikilimiz burada mezarlığı gezdiren tur rehberi Lindsey Lee Wells ile tanışır ve orada kalmaya, çalışmaya başlarlar.




Bundan sonrası ise bir yandan Ceolin’in teoremi diğer yandan yaptıkları çok tatlı iş ve Hasan-Lindsey-Colin üçlüsünün keyifli sahneleriyle devam ediyor. Hasan karakterini çok sevdim, Colin’den daha çok hem de! İnanılmaz eğlenceli bir karakter çıkarmış John Green. Müslüman olan Hasan’ın Colin’e Kafir diye seslenmesine elimde olmadan hep güldüm :))

Hasan ve Colin macera yaşamak için çıktıkları bu yolda kesinlikle hayatlarına yön verecek şeyler buldu. Lindsey dışında daha birçok karakter var kitapta, mesela ÖC (Açılımını söylemeyeceğim, okurken öğrenin:) ) Jogn Green’in çok eğlenceli bir adam olduğunu düşünüyorum, kitabın dip notları bile komikti. Colin sayesinde genel kültürümüz bir parça daha artmış oldu. Hem siz Birinci dünya savaşının başlamasına sebep olan adamı biliyor musunuz? Colin ve okuyucular biliyor! Tüm bu sıkıcı bilgileri Colin –dolayısıyla John Green- sayesinde (ve Hasan’ın komik yorumlarını unutmamak lazım) gayet eğlenceli satırlarla öğrenmiş olduk :)

Kısacası eğlenceli bir başlangıç yaptım John Green dünyasına. Teoremin bitip bitmediği, Colin’in aşk hayatının nasıl bir sonuca ulaştığını öğrenmek istiyorsanız bu kitabı kaçırmayın derim.

Colin’in bir diğer özelliği olan anagram yapma yeteneğinden bahsetmemek çevirmene hakaret olur. Colin’in yaptığı anagramları çok şahane bir şekilde Türkçeye çevirmiş çevirmenimiz. Her seferinde çevirmen için ‘Ne kadar harika bir iş çıkarmış’ diye düşünmekten kendimi alamadım. Emeğinin her damlasına sağlık sıhhat diliyorum :)

John Green dünyasında gezinmeye devam. İkinci JG kitabım, Alaska’nın Peşinde olacak. Duyumlarıma göre oldukça eğlenceli ve romantikmiş. Hadi bakalım!  



4 yorum:

  1. en uygun fiyatla

    http://www.kitaptaze.com/IlkAsk_kitaptaze_kitaptaze.com_ucuz_kitap_kitapfiyatlari

    YanıtlaSil
  2. merhaba, o gulumseme. nice savaslar bitirip kansere care olabilirti cumlesi hangi kisimda yada kacinci sayfada geciyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, maalesef sayfa numarasını hatırlamıyorum. Üzgünüm. (Kitap Kuzuları)

      Sil
  3. 2020 şarkılar indirmek istiyorsanız web sitemize giriş yapıp 2020 şarkılar indir butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca 2020 yeni şarkılar indir, 2020 pop şarkılar indir, 2020 yabancı şarkılar indir gibi listeler de sizi bekliyor.

    YanıtlaSil